Et flowbatteri anses som værende en billig, energieffektiv, miljøvenlig, fleksibel og langtidsholdbar batteriløsning til lagring af vedvarende energi fra vind, sol og bølger.
I flowbatteriet bindes og opbevares energien elektrokemisk i en væske, hvor energien først omsættes og afleveres som elektricitet, når der igen er behov for den. Et batterilager tilsluttet elnettet muliggør dermed, at energien afleveres direkte tilbage til elnettet efter lagring, modsat andre lagringsteknologier der omhandler konvertering til mindre anvendelige energimedier, f.eks. varme.
Flowbatteri-teknologien er en velkendt teknologi. Der eksisterer allerede større anlæg i bl.a. Kina, Japan og USA, som gør brug af teknologien.
Udviklingsarbejdet, som projektkonsortiet udfører, tager udgangspunkt i at anvende eksisterende energiinfrastruktur og tanklagringsanlæg, da dette vil omkostningseffektivisere etableringen af flowbatterier i elnettet.
Tankanlæggene er ofte placeret som en del af et eksisterende eller tidligere kraftværk og raffinaderi, hvilket gør, at en omfattende el-infrastruktur til batteriet er til stede, uanset hvordan man ønsker at koble anlæggene på elnettet.
Den store og stigende andel af vedvarende energi i elnettet skaber et øget behov for effektiv el-energilagering i storskala.
Med ønsket om at udvikle et effektiv løsning på denne udfordring, har Nordisk Energirådgivning dannet et konsortium bestående af 6 erfarne virksomheder, som tilsammen har de nødvendige kompetencer til skabe grundlaget for etablering af store flowbatterier i det kollektive elsystem.
Et batterilager til elnettet i form af flowbatterier vil bidrage til den fossilfrie fremtid, vi ønsker, ved at muliggøre både kort- og langtidslagring af grøn energi i elnettet.
Projektet, med store flow-batterier til elnettet, startede i januar 2020, hvor opgaven for projektgruppen bestod i, at finde egnede og kendte teknologier indenfor flow-batterier, til brug i modellen med genbrug af ståltanke til lagerdelen, samt finde en metode for opbygningen af systemet.
I forløbet har vi kigget på:
I projektet er vi kommet frem til, at:
Desværre hæmmes tilkobling af el-lagre i elnettet i dag af, at batterier ikke er defineret som en selvstændig enhed i el-systemet. Derved dobbelt takseres et batteri i sit virke, da det fungerer som både forbruger og producent. Det har dog ikke været projektets formål at finde en løsning på dette problem.
Projektet er afsluttet i september 2021, med udarbejdelsen af en slutrapport, som kan findes her
Projektet udføres som en del af det Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), hvor konsortiet til dels med egne midler arbejder på udvikling af bæredygtige, integrerede energilagringsløsninger.
EUDP er en offentlig tilskudsordning, som støtter ny teknologi på energiområdet, der kan bidrage til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima.